Investera i aktier – En komplett nybörjarguide

Investera i aktier – En komplett nybörjarguide

Under tiden man studerar är det många som tar studielån och låter sina sparade pengar vara. Många jobbar även extra vid sidan av studierna vilket ökar möjligheten till att lägga under pengar och spara kontinuerligt. Ett bra sätt att få sina pengar att växa under tiden man studerar kan vara att placera sina pengar i aktier eller fonder. I denna guide kommer vi gå igenom hur man kommer igång med att spara i aktier och fonder och även vad man bör tänka på.

Den svenska aktiemarknaden innehåller över ett tusen publikt noterade aktiebolag som du och jag kan investera i. Det finns minst sagt mycket potential och det spänner sig mellan mindre nystartade innovativa företag till stora mogna världsledare med över 100 års historia. Med hjälp av både utbildning och inspiration kan du bli en bra investerare på börsen och det är precis vad ambitionen med denna artikel är! 

Vad är en aktie?

En aktie är en ägarandel i ett aktiebolag. Definitionen lyder ”En aktie är en andel i ett aktiebolag motsvarar en kapitalinsats från ägaren, som bildar bolagets aktiekapital. En aktie är i grunden en rätt till bolagets tillgångar och resultat sedan bolagets fordringsägare fått sitt.”

Det kan låta luddigt – men det betyder att när du köper en aktie så köper du en andel i ett bolag. När du äger en aktie är du alltså delägare i detta företag. Så länge man äger en hel aktiepost och det är rätt typ av aktie har man också rätt att gå på bolagsstämma och vara med och påverka, även om det i verkligheten är svårt om man inte är en av de största aktieägarna.

Vad är en fond?

En fond betyder en samling av olika värdepapper, även kallat en portfölj. Det som kännetecknar en fond är att den ägs av flera människor tillsammans och varje ägare kallas andelsägare. Fonden kan bestå av olika typer av aktier och/eller räntebaserade värdepapper. Den som äger en andel av en fond, äger en del av fondens förmögenhet. Avkastningen i fonden beror på hur skicklig fondförvaltaren är.

Spara i fonder anses generellt vara mindre riskfyllt än att spara enbart i värdepapper eller aktier. Anledningen är att man har flera olika värdepapper och aktier och därmed sprider risken. Det finns även olika riskprofiler på olika fonder, beroende på vart kapitalet investeras. Räntefonder kallas ofta lågriskfonder medan fonder som investerar i utvecklingsområden eller nyetablerade företag kallas högriskfonder.

Vad är bäst, aktier eller fonder?

Man behöver inte välja. Man kan spara sina pengar i både och. Aktiefonder består av en samling aktier. Sparar du i fonder betalar du en förvaltningsavgift på hela ditt sparbelopp. Investerar du direkt i aktier betalar du en kostnad när du köper och säljer (courtage). Du äger aktier direkt i bolaget och har rätt till eventuella utdelningar.

Hur kommer man igång?

Aktiehandel sker genom en så kallad mäklare, någon som matchar säljare med köpare. Det finns nätmäklare som riktar in sig på just aktiehandel och som erbjuder väldigt låga avgifter för att köpa och sälja aktier. Du öppnar ett konto, för över pengarna du vill investera – sen är det bara att välja dina aktier och klicka på köp! Tips på bra mäklare är Avanza och Nordnet.

Faktorerna som påverkar aktiekursen

För att investera i aktier kan det vara värt att förstå vad det är som påverkar aktiepriset. Här är några faktorer som gör att aktiepriset rör sig både uppåt och nedåt.

Företagsvinster– ett företags vinster är kärnan när man tittar på bolagets räkenskaper. Höga vinster skapar möjlighet till höga utdelningar till aktieägarna. Om förväntad vinst är hög kommer detta påverka aktiepriset positivt.

Företagsköp– vid uppköp betalas oftast en premie på aktiepriset, vilket innebär att aktieägarna gör vinst på sitt innehav. Rykten om sådana trissar priset på aktien.

Utdelningar– tron om ökade utdelningar kommer höja aktiepriset, likaså så sjunker aktiepriset om företaget förväntas dela ut mindre pengar än förväntat.

Rykten/spekulationer– det ryktas och spekuleras väldigt mycket om bolags framtid och detta komma påverka aktiekurserna, positivt eller negativt. Detta kan skapa både möjligheter och fällor, vilket innebär att man bör vara väldigt försiktig när man handlar utifrån dessa faktorer.

Utländska börser– eftersom aktiemarknaden är global kommer den svenska börsen att i stor utsträckning påverkas av börser i länder med många ägare på Stockholmsbörsen. Bästa exemplet är USA, där många investerare på Stockholmsbörsen kommer ifrån. Därför kan man ofta se att Stockholmsbörsen följer de amerikanska börsernas utveckling.

Räntor/konjunkturen– börsen återspeglar ekonomins välmående och därför kan vi se att börsen går starkt i högkonjunktur och sämre i det motsatta. Viktigt att komma ihåg är att börsen ligger före konjunkturen, just eftersom aktörerna spekulerar om framtiden.

Men jag kan ju ingenting om aktier?

Det är helt okej att känna att man inte har så stor kunskap om aktier innan man börjar spara i det. Alla har någon gång varit nybörjare. Ett tips då är att först börja med en liten summa pengar som du endast ska använda dig av för att lära dig om hur allting fungerar. Lär genom att göra, ibland är det bäst att hoppa i med huvudet först! Visst kan du gå på minor, men alla andra som håller på med aktier har också gjort dåliga investeringar i sitt liv. Då lär man sig! Ett bra sätt att komma igång är att starta där du står. Tycker du om kläder, då kan du titta på klädbolag. Gillar du teknik finns det nästan ett oändligt antal aktier, och så vidare. Se dig omkring för inspiration medan du lär dig.

Generellt brukar man säga att investmentbolag är bra aktier för nybörjare. Genom investeringar i Investmentbolag får du tillgång till många underliggande tillgångar vilket ger en bra riskspridning.

Bra att veta

Kort sagt kan fördelningen mellan aktier och fonder definiera vilken risk din portfölj har. Denna risk bör du anpassa utefter vilken sparhorisont du har – desto längre spartid, desto större risk kan du ta.

Generellt brukar man säga att investmentbolag är bra aktier för nybörjare. Genom investeringar i Investmentbolag får du tillgång till många underliggande tillgångar vilket ger en bra riskspridning.

Ränta på ränta - snöbollseffekten

Ränta-på-ränta-effekten gör att värdet på dina investeringar kan öka utan att du behöver göra något själv. Om du slutar betala in till sparandet kommer du fortfarande få ränta på räntan. Man brukar likna det med en snöboll som rullas ner för en backe och växer sig större. Den växer exponentiellt. Det är därför man säger att tiden är spararens bästa vän – ett litet sparande kan till slut bli stort!

Illustration av ränta-på-ränta-effektens påverkan över tid:

Bild från: RikaTillsamans av Jan Bolmeson

 

Hoppas du gillade denna artikel och att du nu har blivit inspirerad till att komma igång med ditt sparande! Ett tips är som sagt att börja i liten skala för att du ska känna dig bekväm och förstå hur det fungerar.

OBS, all investering i värdepapper är förknippad med en risk. Värdet på aktier och fonder kan sjunka i värde och du kan förlora dina investerade pengar. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning!

 

Läs även vår artikel ”De bästa spartipsen! – 5 enkla knep för att överleva på studentkassan

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish