Sänk ribban och dina krav på dig själv. Det finns något som heter ”Good enough”. Du behöver inte prestera på toppnivå i alla kurser.
Lär känna dig själv och hitta ditt bästa sätt att plugga. Prova på olika slags studiemetoder. Ifall någon metod inte fungerar – testa något annat.
Sov tillräckligt och motionera. Om du har mycket stresshormoner i din kropp kan motion hjälpa dig att bli lugn. Läs vår artikel ”Träna dig till toppbetyg” för mer information om träningens positiva effekter för studierna.
Skaffa en kalender och använd den. Skriv ner din studieplan och var så konkret som möjligt med vilka dina mål är. ”Läs boken” är en vag formulering. Skriv istället ”läs kapitel 1 till 4 och sammanfatta sedan det du läst” – då blir det också tydligare för dig själv.
Ha tid för socialt umgänge. Se till att du har tillräckligt med tid för vänner och familj.
Studiemiljön har en stor betydelse. Leta efter en studiemiljö som du trivs i och som stöder din koncentration och din studiemotivation. Hitta någon att plugga med, det kan göra allting mycket roligare!
Lär dig att prioritera. När man har många uppgifter att ta sig an så måste man lära sig att prioritera. Gör inte det som är roligast, utan det som är viktigast. Skjut inte upp på problemen.
Dela upp din dag i tre sjok. Se till att ha åtta timmar för sömn och vila, åtta timmar för studier och arbete och åtta timmar för fritid och återhämtning.
Jämför inte dig själv med dina studiekompisar. Vi har alla olika livssituationer. Fokusera på dig själv – vilka krafter har du just nu och vad klarar du av att göra med de krafter du har?
Ta ibland ordentligt avstånd från dina studier – då har du lättare att återhämta dig.
Undvik multitasking. Fokusera på en uppgift åt gången.
Tala gott om dig själv. För en varm inre dialog med dig själv och fundera på vad du allra mest behöver för att må bra. När du är lugn ser du saker tydligare och då är det också enklare att fatta beslut.
Sök hjälp vid behov. Om stressen bara blir värre och du misstänker att du är utmattad ska du vända dig till en studiepsykolog, studenthälsovården eller till hälsovårdscentralen.