Lärdomar halvvägs genom utbildningen

Lärdomar halvvägs genom utbildningen

Nu har vi tre klarat av precis 50% av våra studier och vi kände att det var dags för en diskussion/självintervju kring vad vi lärt oss hittills.

Känner vi oss redo att gå ut i arbete snart?

Korta svaret; både ja och nej. Vi tror inte någon är redo, oavsett vart i studierna man är. Men vi tror att man kan lära sig att klara av det. ”Slänger man någon i djupa änden av poolen så överlever dem”. Allt som krävs är rätt inställning. Tacka inte nej till något, du kommer växa in i rollen.

Vad är några lärdomar vi fått hittills?

#1 Problemlösning är bästa förmågan

Vi har lärt oss ansvara för oss själva när vi tar an oss problem. Dessa problem kan vara inlämningar eller tentaplugg. Ingen annan löser våra problem åt oss och det har fått oss att växa i det avseendet.

#2 Självkännedom is key

Vi har lärt oss när och hur vi fungerar som bäst. Vi har testat olika sätt att lära oss kursinnehåll, hantera stress och samarbeta med andra. Nu har tekniken satt sig. Alla har sitt egna sätt att ta an dessa utmaningar. Viktigast är att man hittar sitt sätt och det börjar med att försöka förstå sig själv.

#3 Misslyckanden är inte så farliga

Vi har alla misslyckats någon gång; vare sig det är en tenta eller något mindre. Det man måste inse är att det är okej. Det behöver inte vara något fel på mig. Det är oftast ett fel i vad jag gjort. I studier kan man reparera sina fel. Man kan försöka igen. Bara man inte ger upp.

#4 Lär dig ditt ”Good enough”

Vi har lärt oss vad våra personliga mål är. Alla har olika ambitionsnivåer. Det är inte fel att ha låga eller höga mål. När man vet vad som är bra nog känns det som bäst. Man anpassar sin prestation efter det.

#5 Engagemang utanför studierna skapar effektivitet

Vi har alltid gjort något utöver studierna och det har aldrig varit ett problem. Det tvingar bara oss vara mer effektiva med tiden när vi pluggar. Det är en myt att man enbart måste ”fokusera på plugget” för att klara av det.

Hoppas ni fått ut något av detta. Vill du höra mer om våra tankar kring detta? Kolla in avsnitt 53 i Rookiepodden här.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish