EKONOMI
Trots att studentlivet för många kan vara tufft rent ekonomiskt, så finns det väldigt många knep som kan göra att du får lite extra klirr i kassan och klarar dig bättre på studentplånboken. På denna sida har vi samlat hur du kan spara och tjäna mer pengar under din tid som student!
Att satsa på en utbildning förbättrar dina möjligheter på arbetsmarknaden markant. Det kostar visserligen pengar, men låt inte rädslan för ett knapert studentliv hindra dig från att investera i kunskap!
1706-1790
Spartips
CSN
Alla som studerar på universitet, högskola eller yrkeshögskola kan ansöka om studiemedel. Studiemedel är samlingsordet för både bidrag och lån. Du som student kan välja att enbart ta ut bidragsdelen eller ta ut såväl bidragsdelen som hela eller delar av lånedelen.
Tack vare den förmånliga räntan som det är på lånet, så är det är ett mycket vanligt sätt att finansiera sina år som student. Med denna trygghet kan man som student välja att fokusera 100% på sina studier och inte behöva tänka på att man måste tjäna pengar vid sidan av.
För att få behålla dina studiemedel måste däremot dina studieresultat vara tillräckliga. Du måste klara ett visst antal poäng per vecka eller termin.
Läs även ”En guide till hur du ansöker om studiemedel”
Bostadsbidrag
Bostadsbidrag är ett stöd för unga studenter som behöver hjälp med att betala hyran eller månadsavgiften för sitt boende.
Det som avgör om du kan få bostadsbidrag är dina inkomster, boendekostnad samt boendets typ och storlek. För att få söka bidraget så krävs det att man uppfyller dessa krav. Använd Kassakollen för att enkelt se om du har rätt till bidraget samt hur mycket du kan få.
Läs även ”En guide till hur du ansöker om bostadsbidrag”
Tjäna pengar medan du studerar
Det finns många sätt att dryga ut studentkassan. Beroende på vilken utbildning man läser och hur du är som person så kan man skaffa ett extrajobb vid sidan av studierna, vilket har fler fördelar än bara klirr i kassan! Om man har tid och ork att jobba vid sidan av sina studier så är det ett perfekt tillfälle att komma i kontakt med näringslivet och knyta kontakter inför framtiden!
Vårt råd är däremot att först komma in i de nya studierutinerna och känna efter om du har tid för detta. Dina studier bör vara prio ett trots allt..
Och se upp så att du inte överskrider fribeloppet, som är den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du pluggar. I skrivande stund får du tjäna 88 138 kronor per kalenderhalvår, förutsatt att du studerar på heltid med maximalt studiestöd. Om du tjänar mer än fribeloppet så sänker CSN ditt studiestöd. För att ta reda på vad just ditt fribelopp är, gå in på Mina Sidor på CSN:s hemsida.
En annan idé kan vara att skaffa så kallade passiva inkomster. I grund och botten krävs det naturligtvis en insats i form av tid och energi för att kunna få en inkomst, men tanken med dessa passiva inkomster är att man ska kunna generera inkomster från ett engångsarbete.
5 förslag på passiva inkomster:
• Investera dina sparade pengar
• Skriv en bok
• Starta en blogg och tjäna pengar på Affiliate-marketing
• Starta en YouTube-kanal
• Börja med Dropshipping
Sparande
Har du möjlighet att lägga undan några hundralappar i månaden? Kom ihåg att dessa hundralappar kan vara värd flera tusen om några år!
Om du kommer igång med ditt sparande i tidig ålder får du en enorm tjuvstart på din resa mot dina ekonomiska mål. Genom att spara pengar och investera dessa i värdepapper såsom aktier och fonder eller genom andra investeringar såsom fastigheter, så ger du dina pengar möjlighet att växa.
Det är inte bara de pengar som du sätter in på sparkontot som kommer att ge dig avkastning, utan med tiden så kommer du även få avkastning på din avkastning! Denna effekt kallas för ”Ränta-på-ränta-effekten” och ger en enorm hävstång på ditt sparande.
Kom igång med ditt sparande:
- Välj bank
- Öppna ett sparkonto av något slag
- Sätt ett mål och en mening med ditt sparande
- Starta en automatisk överföring till ditt sparkonto
- Läs på och håll dig uppdaterad
- Köp din första aktie
Budget
Tycker du att det är både tidskrävande och tråkigt att göra en budget? Förstår du inte riktigt varför du ska lägga ner energi på att göra en budget? “Att leva i nuet” i all ära, men det är inte särskilt kul att inte ha några pengar kvar i slutet av månaden. Genom att kartlägga dina utgifter och inkomster så kan du få bättre koll på vart pengarna tar vägen. Du kommer med all säkerhet att ha pengar kvar i slutet av månaden som du kan spendera på saker du tycker är roligt. Med en budget slipper du både att få chock över ditt saldo och stressen som lätt kan uppstå i slutet av månaden.
Behöver du hjälp att få koll på din ekonomi kan du använda dig av Konsumentverkets budgetkalkyl.
Att tänka på när du gör din budget:
- Skriv upp alla dina utgifter, även sådana som som kommer på årsbasis
- Glöm inte att avsätta utrymme för sparande. 10 – 15 procent av nettolönen brukar rekommenderas.
- Se över vilka utgifter och inkomster du kan påverka och förbättra dessa.
Exempel på budget:
Rabatter
Det finns studentrabatter på en mängd varor och tjänster i Sverige. Det är vanligt att bland annat kollektivtrafik, tidningar och caféer erbjuder rabatter eller har särskilda erbjudanden för studenter. Att fråga efter studentpriser lönar sig ofta.
Besök studentkortet.se för att upptäck de tusentals rabatter du som student har tillgång till!
Några typiska ställen med studentrabatter:
- SJ
- SAS
- Tidningar
- Hotell
- Fackförbund
- Caféer
- Restauranger
- Kollektivtrafik
- Frisörer
- Gym
- Golf
Artiklar om ämnet
Vi tänkte att det skulle vara kul att diskutera hur det kommer vara när pandemin är över och distansstudierna slutar.
Vi har intervjuat en läkarstudent på Karolinska Institutet för att lära oss om hur det är att plugga till läkare.
Nu har vi tre klarat av precis 50% av våra studier och vi kände att det var dags för en diskussion/självintervju kring vad vi lärt oss hittills.
Under rådande omständigheter har det blivit extra svårt att få ett sommarjobb. Förra veckan diskuterade vi vad som var viktigt att tänka på under en digitalmässa i podden (avsnitt 52). Här kommer vi med några tips på vad du kan göra under mässan för att öka dina chanser!