Vanliga frågor

Här hittar du frågor som berör några vanliga frågor gällande bostad.

Vad är skillnaden på hyresrätt och bostadsrätt?

En hyresrätt är en lägenhet som du hyr. Du kan hyra lägenheten av ett kommunalt bostadsbolag (allmännyttan), en privat hyresvärd eller i andra hand av en privatperson.

En bostadsrätt är en lägenhet som du har köpt. Att bo i bostadsrätt innebär en större frihet när det gäller renovering i lägenheten. Men det är ändå så att du måste ha föreningens godkännande om du vill göra stora förändringar.

Hur fungerar kösystem?

Många hyresvärdar har ett så kallat kösystem som går ut på att man samlar köpoäng som man sedan använder för att ansöka till en bostad. Du börjar samla köpoäng från och med den dag du registrerar dig som bostadssökande och vanligtvis får man 1 köpoäng per dag. Ju fler poäng du har desto större är din chans att få erbjudande om bostad.

När du tackar ja till ett kontrakt så nollställs oftast dina köpoäng köpoäng. Du kan då registrera dig som sökande igen och börja samla nya poäng. Läs mer om kösystem för respektive hyresvärd.

Hur får man tag i en hyresrätt?

Att hitta en hyreslägenhet kan vara svårt och ganska tidskrävande. Till din hjälp har du vår sajt.

Du kan få tag på en hyresrätt på flera olika sätt. Det första du måste göra  är att ta reda på vilka som hyr ut lägenheter där du bor och sedan registrera dig på eventuella bostadsköer. Saknas information om bostadskö - kontakta de direkt och fråga om de har några lediga bostäder!

På kommunernas hemsidor finns det ofta länkar till de kommunala bostadsbolagen. Bland våra hyresvärdar har vi samlat de flesta kommunala men även privata hyresvärdar som kan vara svårare att hitta på nätet.

Ett bra tips för dig som söker en lägenhet eller hyresrätt i ett visst hus är att titta i trappuppgångarna – hyresvärdarna måste nämligen informera där om vem som förvaltar huset och lämna kontaktuppgifter om var de kan nås.

Hur mycket kan hyran vara?

När man hyr ut en bostad så finns det en begränsning i hur mycket man får ta betalt. Det kallas för skälig hyra och regleras enligt lag. För dig som ska hyra en bostadsrätt så innebär det alltså att hyresvärden inte får ta hur mycket betalt som helst.

Om du ska hyra ut är det mycket viktigt att ta reda på vad som kan räknas in i en skälig hyra. Det går nämligen att anmäla en hyresvärd för oskälig hyra. Om du tar ut för mycket hyra och detta anmäls kan du bli återbetalningsskyldig. Den som hyr en lägenhet som kan anses ha en oskälig hyra kan anmäla om detta till Hyresnämnden. Genom att noga undersöka vilken hyra som är skälig för bostaden som du vill hyra ut bidrar du till en tryggare bostadsmarknad. Och du slipper eventuella problem med hyresgäst och hyresnämnd!

Se även:

Hyresvärdar

Artiklar

sv_SESwedish