En checklista för dig som ska börja studera

Allt du bör tänka på innan skolstart

När man ska börja studera på högskola eller universitet är det mycket att tänka på. Därför har vi skapat denna checklista som du kan använda dig av för att säkerställa att du inte har glömt något av de många viktiga sakerna du måste tänka på.

1. Tacka ja till din plats!

Om du är antagen eller reservplacerad efter urval 1 måste du tacka ja till din plats för att behålla den. Följ anvisningarna i ditt antagningsbesked som du hittar på Mina sidor på www.antagning.se. Se till att läsa noga när sista svarsdatum gäller för just din utbildning. Kom ihåg att uteblivna, ofullständiga eller sena svar leder till att du förlorar din plats… Om du blir antagen eller reservplacerad i urval 2 behöver du inte tacka ja genom antagning.se.

Om du har blivit antagen till en utbildning som du inte längre vill ha lämnar du återbud genom att följa instruktionerna på Mina sidor på www.antagning.se. Detta gäller oavsett om du vill tacka nej till en kurs eller ett program.

2. Bostad

Du ansvarar själv för att hitta en bostad och om du är ute i tid så ökar dina chanser att hitta ett boende som passar dig och som förhoppningsvis ligger nära campus. På vår bostadssida hittar du information och hyresvärdar i just din stad.

3. Sök studiemedel

Du kan ansöka om bidrag och lån om du studerar i Sverige, men även om du tänkt studera utomlands. Du kan välja om du enbart vill ha bidragsdelen, eller om du även vill ta lån. Många brukar säga att studielånet är det bästa lånet man kan ta och detta för att du aldrig i ditt liv kommer att få ett lån med en så bra ränta och du har dessutom hela livet på dig att betala tillbaka. Besök vår guide om hur du ansöker om studiemedel om du vill veta mer om vilka krav som finns och hur du går tillväga.

4. Registrera dig på kurs

Ta reda på vad för typ av webbsystem som ditt universitet använder för att registrera sig på kurser och se betyg mm. Ladok är ett system som används på de flesta högskolor och universitet.

5. Kurslitteratur

Att köpa kurslitteratur i god tid innan kursstart är att rekommendera. Delvis för att trycket på böcker ökar vid kursstart men du kommer även hitta bläddra igenom boken och få en överblick över vad kursen handlar om, det är alltid bra! Litteraturlista brukar finnas på universitetens hemsidor om du söker på ditt program/kurs.

6. Upprop och kursstart

Du som är antagen till ett program brukar vara tvungen att närvara vid uppropet för programstudenter. Har du förhinder att närvara bör du meddela någon ansvarig snarast. Information om uppropet brukar man få på mail.

Är du antagen till en fristående kurs är det vanligaste att man går direkt till din första föreläsningen. 

Om du är antagen till en ortsoberoende distanskurs hittar du information om kursstart och kursens upplägg på universitetets hemsida eller på mail.

 

sv_SESwedish