När distansstudierna slutar

När distansstudierna slutar

Vi har studerat på distans i snart ett år nu. Vi känner att vi blivit vana men vi inser att många haft det svårt. Vi tänkte att det skulle vara kul att diskutera hur det har varit och hur det kommer vara att gå tillbaka till skolan efter all denna tid.

Fokus på föreläsningar

Fokuset på föreläsningarna har definitivt förändrats. För vissa har det blivit bättre och för andra sämre. När man är hemma är man troligen mer bekväm och man har mat och dricka nära till hands. Det finns dock mer saker som kan distrahera en – inte minst sängen eller TV:n.

Mer tid över till annat

Vi känner i överlag att vi har mer till över till annat nu under distansstudierna. Man slipper ta sig till och från plugget och det sparar mycket tid. Speciellt för de som inte bor nära skolan. Ibland spelas föreläsningar in, vilket gör att man kan lyssna på de när man vill. Det kan vara både bra och dåligt beroende på hur ansvarsfull och disciplinerad man är.

Att separera fritid från studier

Många på universitet eller högskola studerar i skolan och vilar när de är hemma. För många ser det idag annorlunda ut. Man gör i princip allt hemma. Det ställer krav på studenter att veta om man är i plugg-mode eller fritids-mode. Låter man de två lägena smälta ihop kan det resultera i ökad nivå av stress och för lite avslappning. Vårt tips är att möblera på ett sätt som gör att man studerar på ett ställe och undviker det stället när man inte pluggar. Om man inte har den möjligheten kan en ”plugglampa” räcka. När man pluggar har man lampan på och när man är klar stänger man av den. Oavsett hur du gör är det klokt att separera fritid från studier – speciellt nu under distansstudierna.

Största utmaningarna när distansstudierna slutar

Tiden för att ta sig till och från skolan – Man kommer inse hur mycket tid det tar från ens vardag att ta sig till skolan, socialisera sig under rasten/efter föreläsningen och ta sig hem. Det kan ta allt från 30 min per dag till flera timmar. Man kommer tvingas vara mer effektivt än man troligen varit under distansstudierna.

Utmaningen att ta sig till skolan – För vår del har vi glömt hur jobbigt det kan vara att i rätt tid ta sig till och från plugget. Idag kan man vakna och slå på datorn 2 min innan föreläsningen och man missar ingenting. Det kan låta löjligt men det kommer kännas som en stor omställning nu efter ett år av distansplugg.

Hur kommer det vara för nystudenter som bara haft distansstudier?

För de som bara haft distansstudier på högskolenivå kommer att vara riktigt nöjda när distansstudierna slutar, tror vi. De kommer få uppleva den där universitetskänslan – båda socialt och studiemässigt. Att träffa vänner, festa och umgås kommer troligen upplevas som skönt att kunna göra när man pluggat klart. Och att träffas, samarbeta och få hjälp av både lärare och kursare kommer vara riktigt bra för studieresultaten. Därför hoppas vi att distansstudierna slutar inom snar framtid och att nystudenter blir prioriterade för fysisk undervisning. Vi tror dock inte att det sker tidigare än höstterminen 2021.

Hoppas ni fått ut något av detta. Vill du höra mer om våra tankar kring detta? Kolla in avsnitt 56 i Rookiepodden här.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish