De bästa spartipsen – 5 enkla knep

De bästa spartipsen! - 5 enkla knep för att överleva på studentkassan

Livet som student är fantastiskt på många sätt, men däremot är ekonomin sällan något att jubla över. Vi har listat fem enkla sätt som du kan tänka på för att överleva på den något tajta studentekonomin!

1. Bostaden

Bostaden är ofta ens största utgift. Det kan vara svårt att göra någonting åt boendekostnaden, men det finns ett par knep. Bostadsbidrag är ett bidrag man kan söka som avlastar ekonomin väldigt mycket. Bostadsbidraget ges ut av försäkringskassan och de har ett verktyg som heter Kassakollen där man kan se om man har rätt till bostadsbidrag och hur mycket i så fall.

Om du jobbar parallellt med dina studier så se till att hålla koll på fribeloppen som är den gräns du får tjäna för att få behålla ditt CSN och bostadsbidrag. Idag ligger fribeloppet på ca 90 000kr per kalenderhalvår, vilket innebär att du kan jobba rätt mycket innan du överskrider gränsen. Om du ändå är på väg att överskrida gränsen så kan du prata med din arbetsgivare om att få gå ner i lön för att istället få mer i pension eller extra semesterdagar.  

Ett annat knep för att minska sina boendekostnader är att bo tillsammans med en kompis! Om du inte har allt för stort behov av egentid så kan detta innebära en nästintill halverad boendekostnad, dessutom kan det vara väldigt roligt!

2. Matlådor

Att laga matlådor och ta med till skolan istället för att köpa mat ute varje dag kan spara dig väldigt mycket pengar i slutändan! Att lägga undan någon timma i veckan för att laga storkok och göra matlådor är ingen stor insats som krävs i förhållande till hur mycket du sparar! Om ”matlådekulturen” inte är etablerat i ditt umgänge så tycker jag definitivt du ska införa den. Läs även artikeln Tips på billiga och goda maträtter – perfekta matlådor! för tips på goda och billiga recept.

Skärmavbild 2020-05-04 kl. 15.42.50

3. Studentrabatter


Ni har säkert inte missat att bland annat Mecenat och Studentkortet har massvis av rabatter till dig som är student. Men dessa rabatter kan vara lätta att glömma bort när man väl ska handla något så glöm inte att dubbelkolla varje gång innan du handlar något! Ett bra tips kan vara att googla på om den hemsida eller butik du tänkt handla på har studentrabatt. Du kommer märka att det nästan alltid finns lite pengar att spara!

4. Extrajobb


Att ta ett extrajobb vid sidan av sina studier är något som de allra flesta har tid med. Det kan räcka med att jobba en helg i månaden för att du ska slippa snylta på ditt sparkonto för att pengarna inte räcker till varje månad… Det finns många företag som erbjuder deltidstjänster till studenter som du kan hitta på studentjob och jobbsafari bland annat. Och när du säger att du inte har tid att jobba för att studierna tar upp all din tid, tänk då på alla onödiga Netflix-serier du har kollat på… tänk om! Det handlar bara om planering.

5. Handla begagnat


Studentlitteratur, heminredning, kläder, elektronikvaror, bil, cykel – vad det än är, handla begagnat! Idag finns det massor av hemsidor där du kan hitta begagnatvaror och studenter är duktiga på att sälja saker de inte använder, så utnyttja detta. Facebook har även en ny funktion som heter ”Marketplace” där folk säljer sina gamla saker, ofta till ett bra pris!

Tips på bra hemsidor som säljer begagnad studentlitteratur:

Studentapan

Campusbokhandeln

Kurslitteratur

Tradera

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish