Tips på billiga och goda maträtter för studenter! Här är fem enkla och snabba rätter som passar lika bra till middag som i matlådan.

1. Korvstroganoff med ris (4 portioner)

Ingredienser

400 g falukorv

1 gul lök

3 dl grädde

1 msk tomatpuré/ketchup

4 portioner ris 

salt och peppar

Gör så här: 

Koka riset enligt anvisningar på paketet. Fräs på korven i några minuter och tillsätt sedan löken och fräs en stund till. Tillsätt grädden och tomatpuré eller ketchup. Smaka av med salt och peppar.

Tips! Om du har lite fransk senap hemma, ha i en klick för lite extra sting. Pris: Ca 10 kronor per portion

2. Blodpudding med bacon (3 portioner)

Ingredienser: 

500g blodpudding
1 paket bacon 140g
2 morötter
lingonsylt

Gör så här: 
Stek blodpuddingen och baconen. Riv morötter och piffa till med lite lingonsylt.

Pris: Ca 10 kronor per portion.

3. Vegetarisk Dhal, indisk linskrydda (4 portioner)

Ingredienser

1 gul lök
1 morot
2 vitlöksklyftor 
2 msk matolja
1 msk färsk riven ingefära 
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl röda linser
400 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk 
1 buljongtärning 
2 dl vatten
salt och peppar

 

Gör så här: 

Skär lök och morötter och pressa vitlöken. Fräs i olja under några minuter. Ha i kryddorna och linserna och låt de stekas med i ett par minuter. Häll sedan i krossade tomaterna, kokosmjölk, buljong och vatten. Låt grytan koka under lock i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Pris: Ca 10 kronor per potion

 

4. Enkel tonfiskpasta (4 portioner)

Ingredienser: 

2 burkar tonfisk i vatten
1 gul lök
1 burk creme fraiche
500 g spagetti
salt och peppar

Gör så här: 

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Stek löken mjuk. Blanda i tonfisken och låt det stekas med i några minuter. Ha i crème fraichen. Krydda upp med salt och peppar.

Pris: Ca 9 kronor per portion

5. Pasta Carbonara (4 portioner)

Ingredienser:

100 g sidfläsk
1 dl grädde
4 ägg
50 g riven grana padano
400 g spagetti
salt och peppar
Gör så här: 
Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Stek sidfläsket. Knäck äggen och blanda ihop med grädden, osten och kryddor. Häll i det stekta fläsket i grytan med pastan och slutligen äggblandningen. Rör på svag värme en kort stund.
 
Pris: Ca 10 kronor per portion

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish