Tips på billiga och goda maträtter för studenter! Här är fem enkla och snabba rätter som passar lika bra till middag som i matlådan.
1. Korvstroganoff med ris (4 portioner)
Ingredienser:
400 g falukorv
1 gul lök
3 dl grädde
1 msk tomatpuré/ketchup
4 portioner ris
salt och peppar
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningar på paketet. Fräs på korven i några minuter och tillsätt sedan löken och fräs en stund till. Tillsätt grädden och tomatpuré eller ketchup. Smaka av med salt och peppar.
Tips! Om du har lite fransk senap hemma, ha i en klick för lite extra sting. Pris: Ca 10 kronor per portion
1 gul lök 1 morot 2 vitlöksklyftor 2 msk matolja 1 msk färsk riven ingefära 1/2 tsk mald spiskummin 1 krm malen kanel 4 dl röda linser 400 g krossade tomater 400 ml kokosmjölk 1 buljongtärning 2 dl vatten salt och peppar
Gör så här:
Skär lök och morötter och pressa vitlöken. Fräs i olja under några minuter. Ha i kryddorna och linserna och låt de stekas med i ett par minuter. Häll sedan i krossade tomaterna, kokosmjölk, buljong och vatten. Låt grytan koka under lock i 30 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Pris: Ca 10 kronor per potion
4. Enkel tonfiskpasta (4 portioner)
Ingredienser:
2 burkar tonfisk i vatten 1 gul lök 1 burk creme fraiche 500 g spagetti salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Stek löken mjuk. Blanda i tonfisken och låt det stekas med i några minuter. Ha i crème fraichen. Krydda upp med salt och peppar.
Pris: Ca 9 kronor per portion
5. Pasta Carbonara (4 portioner)
Ingredienser:
100 g sidfläsk1 dl grädde4 ägg50 g riven grana padano400 g spagettisalt och peppar
Gör så här: Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Stek sidfläsket. Knäck äggen och blanda ihop med grädden, osten och kryddor. Häll i det stekta fläsket i grytan med pastan och slutligen äggblandningen. Rör på svag värme en kort stund.Pris:Ca10 kronor per portion