Fixa sommarjobbet – att tänka på

Fixa sommarjobbet – att tänka på

Sommaren närmar sig med stormsteg och för många börjar det bli aktuellt att söka sommarjobb. Att vara ute i god tid skadar inte, det ökar snarare dina chanser att vara först och därmed ha större chans att få det jobb du söker.

1. Ansök i tid

Många söker extrajobb tidigt under terminen vilket senare kan vara en inkörsport till ett sommarjobb senare. Är det så att du inte har något extrajobb så bör du skicka in dina ansökningar senast i mars! Tänk på att det är många som är ute efter sommarjobb och du konkurrerar även med de som redan har extrajobb på företagen, så vänta inte för länge!

2. Vidga vyerna

Tänk brett när du söker sommarjobb. Bemanningsföretag är ofta tidiga att annonsera jobb, så gå in på flera olika sajter och spana. Titta även på Arbetsförmedlingen och olika jobbsökartjänster som Monster och Blocket, men stanna inte där. Idag har det blivit allt vanligare att arbetsgivare rekryterar via sina sociala medier så Facebook och LinkedIn bör inte underskattas. Spontanansökningar direkt på företagens hemsida kan också ge resultat, men då trillar man lätt mellan stolarna om man inte har ett extraordinärt CV. Följ upp med ett samtal så ökar dina chanser enormt!

3. Fråga folk i din närhet

Du kan även vända dig till ditt eget nätverk, vem kan tänkas jobba på en arbetsplats som kan passa dig? Kanske är det dina kompisars föräldrar, era familjevänner eller ett äldre syskon som sitter på rätt kontakter? Se till att få prata med de här personerna personligen och sälj in dig själv!

4. Sök brett

De flesta gör misstaget att endast söka en typ av jobb som man har bestämt sig för, men kom ihåg, du är student och har inte särskilt mycket arbetsvana. Därmed får du räkna med att du inte kommer kunna få alla jobb du vill ha. Se det viktiga i att ha ett sommarjobb överhuvudtaget och att få erfarenheter och kontakter för framtiden. Alla jobb är meriter. Tänk även på att de flesta branscher rekryterar brett. It-bolag behöver ekonomer och vise versa, så sök brett!

5. Tro på dig själv

Med tanke på det som skrevs ovan kan många tvivla på vad de kan bidra med på ett företag, framför allt om man inte har så mycket erfarenhet med sig i bagaget. Men tänk inte så! Hittar du en bra arbetsgivare så kommer hen se fördelarna med att anställa en person utan erfarenhet. Du kan nämligen bidra med nytänkande, nya synsätt och energi. Tveka inte på att vara öppen och rälig med detta.Men faktum är att många företag ser fördelar med att anställa personer utan erfarenhet. Låt alltså inte brist på erfarenhet stoppa dig, det kan vara din styrka!

6. Var kortfattad

Ett CV ska aldrig vara längre än nödvändigt. Max en A4-sida om du är junior. Rekryterare vill kunna få en snabb överblick över dina kompetenser och vad du är för person. Därför ska du fatta dig kort när du beskriver tidigare uppdrag. Var noggrann med strukturen och rubriker, många använder sig av färdiga CV-mallar som kan vara ett bra sätt att få en bra struktur. Att vara kortfattad gäller även det personliga brevet, max ett A4. Kort och koncis.

7. Låt arbetsgivaren få ett ansikte på dig

Har du tänkt söka jobb i butik eller på ett café är det en fördel att gå och lämna in sin ansökan personligen och presentera sig samtidigt. Söker du jobb på till exempel ett kontor är det bättre att skicka ett mejl och följa upp med ett telefonsamtal. Förbered dig för vad du ska säga och gå in för det med stort självförtroende. Detta kan vara avgörande om du får jobbet eller inte.

Kom ihåg att arbetsgivare ofta googlar på ditt namn för att försöka få en bild av vem du är. Om du då har en LinkedIn profil som ger ett seriöst intryck och kompletterar de uppgifter som du lämnat i CV och personligt brev så ökar dina chanser att få jobbet! Läs vårt inlägg ”Boosta din LinkedIn-profil – 5 enkla knep” för tips om hur du gör detta.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish