Hur man sätter mål – och uppnår dem…

Hur man sätter mål – och uppnår dem…

Vi alla har olika mål och de kan skilja sig mycket åt. Mål kan vara både stora och små, men det de har gemensamt är att de i regel sällan uppnås. Hur kommer detta sig? Sätter vi för höga mål som inte går att uppnå? Några typiska dagsaktuella mål kan vara att komma i sitt livs form, börja äta mer vegetariskt, dricka mer vatten, lyckas nå till en viss position inom ett företag eller stressa mindre. Låter dessa mål ouppnåeliga för dig? Skulle inte tro det..

Anledningen till att vi sällan når våra mål beror på att vi inte sätter en tydlig plan på hur vi ska nå dit. I detta blogginlägg vill vi hjälpa dig att göra det lite lättare att nå dit du vill komma, läs vidare! Här kommer 5 viktiga steg som kommer öka chanserna för att du ska nå dina mål avsevärt! 

1. Ta en rejäl funderare på vad som är viktigt för dig. Hur vill du utveckla dessa vanor, relationer eller liknande och vart vill du nå med dem? Formulera också tydlig för dig själv varför du vill nå dit så att du aldrig kommer tveka på det under resans gång.

2. Fundera ut olika kategorier som dina mål kan skrivas in under t.ex. hälsa, träning, livsstil, relationer och jobb för att få mer struktur. Viktigt nu är hur du formulerar dina mål.

3. Gör det enkelt med SMART-modellen, som står för Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbundet. Specifikt handlar om att det ska vara tydligt och avgränsat. Mätbart handlar om att du redan i förväg bestämmer hur du ska veta om målet är uppnått eller inte. De som förväntas jobba mot målet behöver acceptera och förstå det, och känna att det är möjligt att uppnå. Det ska också vara tydligt inom vilken tid målet ska vara uppfyllt. Kanske har du ett mål som ska fortlöpa hela året ut eller så sätter du upp delmål varje eller varannan månad. Det kan vara bra att inte ha en för lång och utdragen deadline då det blir svårt att upprätthålla.

4. När du skrivit ner dina mål bör du sätta upp dem på en plats där du ser dem ofta, helst varje dag. På så sätt blir du dagligen påmind om dina mål och vart det är du vill nå, vilket gör det lättare för dig att lyckas uppnå dem. Det kan vara på kylskåpet, på ytterdörren, på skrivbordet på datorn eller liknande. Detta kan vara avgörande för om du når dina mål eller inte!

5. När du är framme – belöna dig själv på något bra sätt och njut av framgången.

Tänk på att vara ödmjuk kring hur mycket du klarar av och se inte på målen som en slavisk plikt som måste fullföljas. Dessa är endast riktlinjer för att du lättare ska kunna nå dina mål inom en snarare framtid. Och ibland kan man behöva sikta på stjärnorna för att nå trädtopparna, så våga sätta höga mål!

 

Stort lycka till!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish