Att hålla sig till en ny vana – 3 tips

Att hålla sig till en ny vana – 3 tips

Att hålla sig till en ny vana kan vara svårt, speciellt till en början när allt känns ovant. Problemet är att anpassa sin vardag utifrån sitt nya mål, vilket gör att man oftast ger upp tidigt. För att hjälpa er Rookies att utvecklas och hålla era löften, har vi sammanställt tre enkla tips för dig att lyckas!

1. Anpassa miljön utifrån dina mål!

Som rubriken lyder, anpassa din miljö för att enklare uppnå dina mål. Påminn dig själv om varför du påbörjade denna vana och håll motivationen uppe. Placera post-it-lappar med påminnelser överallt hemma som får dig att konstant tänka på din nya vana. Det sägs att en vana tar 28 dagar att implementera, sätt upp en kalender hemma där du kan räkna ner dag för dag. Det är mycket enklare att hålla sig konsekvent med ständiga påminnelser, våga experimentera med det hemma!

2. Håll någon ansvarig för din nya vana

Få någon att ansvara över att du håller dig till ditt mål! Det är mycket enklare att ge upp en ny vana om ingen annan är där och stöttar en. Genom att hålla någon annan ansvarig över din nya vana gör att du presterar bättre då du förväntas att prestera. Varje gång du känner för att ge upp, tänk på vem som hade blivit besviken ifall du gav upp och kämpa vidare! Detta minskar ursäkterna och får dig på rätt spår direkt!

3. Två-dagars regeln

Denna regeln är väldigt effektiv om man håller sig till den. Två-dagars regeln innebär att man ger sig själv två dagar i veckan att ”vila” från sin nya vana. Dessa två dagar får dock inte vara efter varandra, utan måste spridas ut under veckan. Det som händer är att du får den pausen du behöver för att ta nya tag dagen efter, ibland behöver man det för att kunna hålla en ny vana. Du kommer även känna ett ansvar över att utföra uppgifterna dem dagarna du ska ha utfört dem för att förtjäna dina vilodagar.

 

Psst!

Visste du att nya vanor gör att dopamin nivåerna i kroppen ökar och högre dopaminnivåer leder till bättre inlärning?

 

Svårt att uppfylla dina mål? Se hur man sätter mål och uppnår dom här.

 
 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish