Allt om studentlivet i Sundsvall!

Allt om studentlivet i Sundsvall!

Funderar du på att börja studera på Mittuniversitetet? Då hoppas vi att du med hjälp av denna artikel ska få en tydligare bild av hur det är att studera där och hur studentlivet ser ut. Vi har pratat med en student vid namnet Anna på Mittuniversitet och hon kommer berätta sin syn på staden, universitetet och studentlivet i allmänhet.

Staden

I en havsvik mellan det norra och det södra stadsberget, ligger en av landets vackraste och mest unika stadskärnor, Stenstan i Sundsvall. På midsommardagen 1888 brann staden ner till grunden, men goda försäkringsvillkor och rika träpatroner gjorde att över 600 nya hus kunde byggas upp på endast sex år. Resultatet av den byggboomen blev att Stenstan idag är världens nordligaste stadsbebyggelse i samma kontinentala byggnadstradition som exempelvis Berlin och Wien.

Är det enkelt/svårt att få boende?

En väldigt stor fördel med att plugga i Sundsvall är att man är garanterad studentbostad, något som väldigt få andra universitet kan garantera. Hyrorna är dessutom inte så höga och bostäderna har en relativt hög standard. Det är fullt rimligt att som student i Sundsvall kunna leva på endast CSN, och ändå få ihop sin privatekonomi utan att känna stress över att behöva jobba extra. De flesta studentbostäder ligger dessutom i väldigt nära anslutning till campus, vilket gör att studenterna är väldigt centrerade på campusområdet.

TIPS! På vår Bostadssida kan du hitta en lista med både kommunala och privata hyresvärdar i bl.a Sundsvall, perfekt om du är ute efter bostad!

Om universitetet

Mittuniversitetets campus är inte jättestort, vilket är något som kan uppskattas av många. Du träffar alltid på personer du känner igen i korridorerna vilket skapar en väldigt familjär känsla och man känner sig ”hemma” ganska snabbt. Lokalerna är nyrenoverade och finns mycket bra utrymmen med grupprum och andra studieplatser. Med tanke på att Mittuniversitetets campus är litet så har man som student också en väldigt bra närhet till lärarna. De flesta lärarna uppskattar att man som student kommer förbi deras kontor och ställer frågor om det är något man undrar över, vilket kan vara ovanligt hos andra lärosäten

Näringsliv

När det gäller kontakten med näringslivet kan Anna mest tala för ekonomprogrammet.

Mittuniversitetets ekonomiprogram utmärker sig gentemot andra universitet genom den nära kontakt de har med näringslivet.  Universitetet har ett nätverk som kallas ”CER-nätverk”, vilket skapats för nätverkande mellan företag/arbetsgivare och studenter. Detta nätverk uppskattas verkligen av studenterna, många får deltidsanställningar eller sin första anställning efter studierna på grund av något av de olika företagsevent som anordnas. Det är även under utbildningens gång ständigt praktiska inslag från arbetslivet med gästföreläsare från olika företag och organisationer. Dessa inslag från näringslivet tycker många studenter är väldigt lärorikt, då man får möjligheten att applicera sin teoretiska kunskap på verkligheten.

Info om studentlivet

Sundsvall som studentstad är i jämförelse med andra högskola/universitetsstäder lite mindre, vilket gör att det känns väldigt personligt. Anna berätta att studentlivet har varit över förväntan, det har förbättrats avsevärt under dom senaste åren, det är  mycket mer aktiviteter och evenemang på studentnationen exempelvis. Mittuniversitetet i Sundsvall är kanske inte det universitet som är mest allmänt känt för att ha ett levande studentliv, men det skulle Anna delvis vilja säga emot. Det finns flertalet olika studentföreningar att engagera sig i och studentnationen arrangerar evenemang i princip varje helg. Så känner man som student att man vill leva det typiska ”studentlivet” under sin studietid så finns det absolut saker att engagera sig i.

Bästa med Mittuniversitetet?

Mer information hittar du på deras egna hemsida.

Läs även vår Checklista – ny student om du vill säkerställa att du inte missar något viktigt inför skolstart!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish