Allt om studentlivet i Örebro!

Allt om studentlivet i Örebro!

Funderar du på att börja studera på Örebro universitet? Då hoppas vi att du med hjälp av denna artikel ska få en tydligare bild av hur det är att studera där och hur studentlivet ser ut. Vi har pratat med studenter på Örebro universitet som kommer berätta sin syn på staden, universitetet och studentlivet i allmänhet!

Staden

Örebro är en av Sveriges största städer med över 150 000 invånare. Staden ligger centralt i Sverige och är därför mycket central för handel och logistik. Staden är mest känd för sitt majestätiska slott, svartån som rinner genom staden och det omtalade äventyrsbadet Gustavsvik.

Är det enkelt/svårt att få boende?

Kötiderna generellt i Örebro är kortare än i de allra största studentstäderna. De erbjuder även bostadsgaranti för studenter, så var bara lugn! De allra flesta lyckas få tag i en lägenhet tills studierna börjar. Men precis som alltid så blir det betydligt lättare att få bostad om man har ställt sig i de bostadsköer som hyresvärdarna har. Har du stått tillräckligt länge så kanske du till och med får möjlighet att välja exakt vilken lägenhet som passar dig bäst. 

Största hyresvärden i Örebro heter Öbo. De har tusentals bostäder runt om i Örebro!

TIPS! På vår Bostadssida kan du hitta en lista med både kommunala och privata hyresvärdar i bl.a Örebro, perfekt om du är ute efter bostad!

Visste du att Örebro är en av de kommuner som växer snabbast i Sverige? Mycket tack vare att universitetet växer!

Om universitetet

Ett eget lärosäte i Örebro grundades 1977, och var en högskola fram tills man erhöll status som universitet 1999. Universitetets två mest sökta utbildningsprogram är jurist och läkare. Andra populära utbildningar är civilingenjör, högskoleingenjör, psykolog, civilekonom, ekonom, kriminolog, sjuksköterska, personalvetare, socionom och lärare. Utöver detta erbjuds olika kandidatprogram inom exempelvis medie- och kommunikationsvetenskap, biomedicinsk analytiker, samhällsplanering, offentlig förvaltning och ledning och idrott. Till universitetet hör även en musikhögskola samt en restaurang- och hotellhögskola.

Universitetet rankas som ett av de 401–500 främsta lärosätena i världen[8] i Times Higher Educations ranking av världens främsta lärosäten 2019. Universitetet rankas även på plats 74 av de 150 bästa unga (under 50 år) universiteten i världen.

Näringsliv

Det märks att företag har fått upp ögonen för universitetet och närvaron från näringslivet blir mer och mer påtaglig. Som tidigare nämnt så ligger Örebro väldigt centralt i Sverige och är därför viktigt för många företag att finnas i ur ett strategiskt perspektiv. Årligen hålls det i mässor såsom Campusmässan, Ingenjörsmässan och Nätverksdagen. Här ges. studenter och företag en möjlighet att träffas för att prata om jobb, examensarbete och annat.

Info om studentlivet

Universitetet växer extremt snabbt och det här märks på utbudet av roliga evenemang och studentlivet generellt. Studenterna får en allt större roll i staden och detta märks på gator, torg och i barerna! Många som börjar plugga här blir positivt överraskade över hur bra studentlivet är!

Men att Örebro Universitet är ett av de nyare universiteten i Sverige är svårt att komma ifrån. De anrika och traditionsenliga evenemang som finns på större universitet finns inte riktigt här. Tyvärr. 

Bästa/sämsta med Örebro Universitet?

Det bästa är helt klart staden i sig. Här finns allt man behöver i form av kultur, sport och andra nöjen. Det sämsta måste nog vara att det inte finns riktigt gamla traditioner som studentlivet annars är väldigt starkt förknippat med.

Mer information hittar du på universitetet egna hemsida!

Läs även vår Checklista – ny student om du vill säkerställa att du inte missar något viktigt inför skolstart!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish