Allt om studentlivet i Jönköping!

Allt om studentlivet i Jönköping!

Funderar du på att börja studera på Jönköping University? Då hoppas vi att du med hjälp av denna artikel ska få en tydligare bild av hur det är att studera där och hur studentlivet ser ut. Vi har pratat med en student på Jönköping university och hon kommer berätta sin syn på staden, universitetet och studentlivet i allmänhet!

Staden

Jönköpings invånare och studenter kallar staden för en av Sveriges finaste städer. Vätterstranden och Asecs köpcenter är två av de platser som nämns i försvar för det påståendet. Oavsett din ålder eller dina intressen kommer du troligen trivas i staden. Dessutom är en ny höghastighetsbana på väg till staden. Läs mer nedan:

https://www.jonkoping.se/artiklar/nyhetsartiklar/jonkopingvaxlarupparbetetmedhoghastighetsbanan.5.26f76db4172740c7261126e7.html

Är det enkelt/svårt att få boende?

Jönköping har en fördel i att den är en mindre stad än många andra. Dock är boende relativt svårt att hitta jämfört med städer som är lika i storleken. Anledningen kan vara att studenter från utlandet har en viss förtur i köer. Kötiden brukar vara månader och inte år, vilket är superbra. Hyrorna ligger runt 3000-5000kr.

TIPS! På vår Bostadssida kan du hitta en lista med både kommunala och privata hyresvärdar i bl.a Jönköping, perfekt om du är ute efter bostad!

Visste du att Jönköping university har över 12 000 studenter varav 2200 studenter är internationella?

Om universitetet

Som skrivet ovan har universitetet över 12 000 studenter och ett väldigt hög andel av de är internationella. Denna höga andel har gjort att universitetet har bra stöd för dessa studenter. Internationalisering och entreprenörskap är två ord JU kännetecknas med.

Campuset ligger i stan, vilket är ganska unikt bland studentstäder. Man blir mer kopplad till staden och har nära till allt. Det är väldigt uppskattat av studenter.

Näringsliv

Jönköping University har över 800 partnerföretag och har starka relationer till dessa. Studenter på JU uppskattar universitetets Career Center, vilket är en platform där företag och studenter kan mötas, utbyta idéer och prata om framtida anställningar. Att förbereda studenterna för en framtida karriär är ett stort fokus. Därför har kommunen 6 anställda vars fokus är att förbättra näringslivsrelationerna.

Info om studentlivet

Jönköping har ett ganska vanligt studentliv, likt städer av samma storlek. Det som skapar en viss skillnad är att campuset är så pass nära stadskärnan. Det blir en annan dynamik. Man hänger mer i barerna, restaurangerna och klubbarna där. 

Det finns många studentföreningar att engagera sig i som student. Läs mer nedan:

https://ju.se/student/studier/studentliv-och-studentkaren.html

Bästa med Jönköping University?

Det finns en stor variation i studieområden. Man kan lära känna många olika människor från olika program och bakgrunder. Bästa måste dock vara staden och allt den har att erbjuda.

I den här videon får du en känsla av hur det är att vara student i Jönköping.

Mer information hittar du på deras egna hemsida.

Läs även vår Checklista – ny student om du vill säkerställa att du inte missar något viktigt inför skolstart!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish