Allt om studentlivet i Stockholm!

Allt om studentlivet i Stockholm!

Funderar du på att börja studera på Karolinska Institutet? Då hoppas vi att du med hjälp av denna artikel ska få en tydligare bild av hur det är att studera där och hur studentlivet ser ut. Vi har pratat med Megan, en student på Karolinska, och hon kommer berätta om sin syn på staden, universitetet och studentlivet i allmänhet.

Staden

Stockholm, vår vackra huvudstad. Om vi skall kalla någon plats för möjligheternas stad, då är det Stockholm. Här finns det allra mesta om än en del i mindre skala om vi då nödvändigtvis måste jämföra med världsstäder som London, New York och motsvarande.

Är det enkelt/svårt att få boende?

Stockholm är en av de svårare städerna att snabbt hitta bostad i, till följd av den höga efterfrågan. Som tur är finns det bostadsköer och lägenheter specifika för studenter i Stockholm, vilket underlättar situationen lite. Det är viktigt att man ställer sig i bostadsköer i god tid, samt att förbereda sig på att man kan få hyra i andrahand tills man samlat tillräckligt med köpoäng för att få eget boende. Många bor också i studentkorridorer den första perioden eftersom dessa bostäder är lättare att få. Om man inte har något emot att dela kök med andra studenter, kan det vara en riktigt rolig upplevelse som berikar studentlivet!
Trots den svårare bostadssituationen är det väldigt sällan det inte går att lösa på något sätt, förutsatt att man är ute i god tid och söker aktivt!

TIPS! På vår Bostadssida kan du hitta en lista med både kommunala och privata hyresvärdar i bl.a Stockholm, perfekt om du är ute efter bostad!

Om universitetet

Karolinska Institutet är Sveriges enda medicinska universitet, och rankas som ett av världens främsta universitet. De står för majoriteten av Sveriges medicinska forskning och har det största utbudet av utbildningar inom området. KI har ett nära samarbete med universitet världen över vilket ger många möjligheter till utbyte, samt att forskarutbildningarna sker i en internationell miljö.

Universitet grundades 1810 och har idag cirka 6000 studenter fördelade på två campus, ett i Solna och ett i Flemingsberg. Båda campusområdena ligger i nära anslutning till Karolinska Sjukhusen, och undervisningen bedrivs både här och vid andra sjukhus i Stockholms län.

Näringsliv

KI har en nära samverkan med näringslivet på många olika sätt. En stor del av forskningen som bedrivs sker i samarbete med olika företag för att ta fram nya produkter, tjänster och kunskap för att förbättra människors hälsa. Majoriteten av programmen har VFU (verksamhetsförlagd utbildning) en stor del av utbildningen vilket innebär att undervisningen bedrivs på vårdcentraler och sjukhus. Det ger en tidig kontakt med arbetslivet vilket kan kännas tryggt och förberedande. Utöver detta arrangeras regelbundet mässor och evenemang för att studenter ska kunna möta framtida arbetsgivare och knyta kontakter.

Info om studentlivet

Stockholms studentliv har ett generellt sämre rykte jämfört med andra städer, vilket inte speglar verkligheten! På universitetets kårhus, där Medicinska Föreningen håller till, arrangeras ständigt olika aktiviteter och fredsagspubar där man kan umgås och träffa nya studenter. MF är för övrigt den äldsta studentkåren i Stockholm och har flera utskott, nämnder och sektioner där man kan engagera sig som student. På medicinskaforeningen.se kan man läsa allt om vad som sker på KI.

Fördelen med att plugga i Stockholm är att det är en sådan stor stad, så det finns alltid något nytt att upptäcka. Studentlivet i Stockholm blir vad man gör det till, så se till att utnyttja så mycket som möjligt!

Bästa med Karolinska Institutet?

Det bästa med att plugga på KI är att möjligheterna är oändliga! Om det är medicin man är intresserad av ger KI bästa möjliga förutsättningar för att lyckas åstadkomma det man vill i sitt arbetsliv. Det märks tydligt att universitetet är ett stort medicinskt kunskapscentrum, bl.a. genom att vi får ta del av inspirerande föreläsningar med världsledande forskare och att det är KI som ansvarar för utnämningen av Nobelpriset i medicin.

Fördelen för studenterna med att universitetet är internationellt erkänt, är att man i princip kan åka vart som helst världen över för utbytesstudier. Möjligheterna är som sagt oändliga.

Mer information hittar du på deras egna hemsida.

Läs även vår Checklista – ny student om du vill säkerställa att du inte missar något viktigt inför skolstart!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish