Allt om studentlivet på KTH!

Allt om studentlivet på KTH!

Funderar du på att börja studera på Kungliga Tekniska Högskolan? Då hoppas vi att du med hjälp av denna artikel ska få en tydligare bild av hur det är att studera där och hur studentlivet ser ut. Vi har pratat med Abdulla, en student på KTH, och han kommer berätta om sin syn på staden, universitetet och studentlivet i allmänhet.

Staden

Stockholm är en levande storstad med många möjligheter i form av utbildning, nöje och karriär.  Den pittoreska innerstaden visar Stockholms historia samtidigt som nya moderna stadsdelar byggs. Stockholm har anslutningar till hela Sverige med sin Centralstation och är även anslutet till hela omvärlden via Arlanda.

Är det enkelt/svårt att få boende?

Med hänsyn till antalet människor som vill flytta till Stockholm, inte bara för att studera utan även för fler möjligheter karriärmässigt samt nöjesmässigt, är det högt tryck efter boende i Stockholm. Lyckligtvis är kötiderna för studerande lite kortare än vanligt. Att ställa sig i den allmänna bostadskön Bostad Stockholm så tidigt som möjligt är en bra start. Dessutom kan man ställa sig i SSSB (Stiftelsen Stockholms Studentbostäder) i 90 dagar utan ett kårmedlemskap. Att ställa sig i SSSB:s bostadskö dessa 90 dagar ökar självklart chanserna att få tag på boende. I den allmänna bostadskön kan det vara bra att tänka på att alla som anmäler intresse för en bostad inte är behöriga och att kön går fort även om det står att man är den sista i kön. Verkligheten är dock att det är osannolikt att få tag på ett förstahandskontrakt så fort man börjar studera. I denna tid är det mer gynnsamt att vända sig till bekanta genom sociala medier samt blocket för bostad i andra hand.

TIPS! På vår Bostadssida kan du hitta en lista med både kommunala och privata hyresvärdar i bl.a Stockholm, perfekt om du är ute efter bostad!

Om universitetet

Kungliga tekniska högskolan grundades 1827 vilket medför många traditioner. Det är ett statligt universitet med inriktning på teknik och naturvetenskap. Universitetet är även rankat topp 100 enligt QS för 2021. Antagningspoängen varierar starkt mellan de olika utbildningarna på grund av deras skillnad i popularitet. Universitetet har 4 olika campus i Stockholm. Den största är belägen i innerstaden och här finns också de flesta utbildningarna på KTH. De tre resterande campus är: Campus Flemingsberg, Campus Kista och Campus Södertälje.

Campus Flemingsberg är beläget i Huddinge och angränsar till Huddinge sjukhus. Campus Flemingsberg har därför utbildningar med inriktning på teknik och hälsa.

Campus Kista är beläget i Kista och är nära till områdets många It-företag. It är även den typen av utbildningar som erbjuds på Campus.

Campus Södertälje är beläget i Södertälje och är nära till stadens industrier. Industri är den typen av utbildning som Campus Södertälje erbjuder.

Näringsliv

Stockholm är Sveriges nav för det allra mesta och därmed är även möjligheterna i näringslivet stora. Som tidigare nämnt är flera campus belägna i närhet till den bransch de tillhör. Stockholm har en stor bransch inom alla områden som KTH:s utbildningar utgör. Varje år arrangeras även en stor arbetsmarknadsmässa samt flera mindre arbetsmarknadsmässor som är specifika för ens egna utbildning.

Info om studentlivet

KTH har ett studentliv som liknar många andra tekniska högskolor. Man är uppdelad i flera sektioner, ens sektion beror på ens utbildning. I dessa sektioner finns det flertal evenemang och aktiviteter man kan delta i såsom pubar, fotbollslag, mottagningar med mera.

Bästa med KTH?

Det bästa med KTH är kvaliteten på utbildningen samt närheten till näringslivet. Sämsta är svårigheten i att få tag på boende.

Mer information hittar du på deras egna hemsida.

Läs även vår Checklista – ny student om du vill säkerställa att du inte missar något viktigt inför skolstart!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish