Ha bättre koll på dina pappersanteckningar
Hur ofta hamnar man i sitsen där man tappar bort anteckningar? Hur ofta letar man inte i alldeles för lång tid efter en specifik grej man skrev ner? Vill du ha tips på hur du har bättre koll på dina anteckningar, vilka material du bör använda och mer? Läs vidare. Att anteckna för hand har många fördelar. Ett stort antal studier visar hur de som antecknar för hand ofta får bättre resultat än de som antecknar med datorn. Dock finns många fler faktorer som påverkar hur bra resultat man får.
Repetera kursinnehållet
Att arbeta materialet i kursen flera gånger är ett av de bästa sätten att skapa bättre förståelse. Det kanske låter som att man då behöver dubbla eller trippla tiden man sitter med materialet men det behöver inte stämma. Första gången man går igenom materialet behöver man inte vara så noggrann. Man skaffar sig grundkunskapen och man börjar få grepp om vilka områden som ingår och hur det mesta funkar. Andra gången man går igenom materialet handlar det om att fånga upp detaljerna. Man är också automatiskt inställd på att själv besvara de frågor som dykit upp i huvudet från första gången. Redan efter andra gången är man före i kurvan, skulle vi vilja hävda. En eventuell tredje gång bör man bara studera de delar som man inte riktigt förstått eller som bara varit extra omfattande i relation till resten. Anledningen till varför man inte markant ökar tiden man studerar är för att alla andra delar av studierna för den kursen går fortare. Delar som problemlösning, casefall och seminarium är enklare att begripa.
Fråga om hjälp
Fråga dina kursledare, dina kursare och äldre kursare om saker du inte förstår. I nästan alla kurser finns det trösklar att komma över och specifika områden som är svårare än andra. Många gånger förstår inte föreläsaren vilka de områdena är eftersom de själva redan kan materialet och det leder till att det inte blir ett fokus på det områdena. Så, när du fastnar, fråga om hjälp. Det sparar massor av tid och det bidrar till större förståelse.
Skaffa översikt
Skapa egna dokument innan och i början av kursen där du får ner vilka områden som ska studeras och underområden till dessa. När du har den översikten ger det flera fördelar. Dels får du bättre koll på hur långt du kommit. Vi vet alla hur det känns att vara överväldigad under kursens gång för man tror att det är så mycket kvar att göra. Många gånger är man nästan klar. Det som gås igenom i slutet av kursen är ofta mindre omfattande och att veta just det skapar ett lugnare sinnestillstånd för dig. Andra fördelen är att du kan anteckna hur det känns för varje område och bocka av områdena när du känner dig klar. På det sättet vet du vad du behöver fokusera på i tentaplugget och i tredje omgången av kursmaterialet som vi nämnde i första tipset. I plugget är det en bra sak att fokusera på sina svagheter, i det här avseendet.