Allt om studentlivet i Karlstad!

Allt om studentlivet i Karlstad!

Går du i tankarna på att börja studera på Karlstad universitet? Då hoppas vi att du med hjälp av denna artikel ska få en tydligare bild av hur det är att studera där och hur studentlivet ser ut. Vi har pratat med Nellie Dalqvist som pluggar andra året på Civilingenjörsutbildningen på Karlstad universitet. Hon kommer berätta sin syn på staden, universitetet och studentlivet i allmänhet!

Staden

Karlstad är en stad i Värmland, en småstad men som fortfarande har utbudet av en stor stad. Det är en perfekt stad att flytta hemifrån till. I Karlstad läser var 10e invånare på universitetet så man känner tydligt av att det är en studentstad med många inflyttade. Framförallt är det en fördel att det ligger i Värmland, värmlänningar är väldigt öppna och trevliga. Skog finns överallt, så att hitta en mysig skogspromenad är aldrig svårt. 

Vad är speciellt med just Karlstad?

Karlstad är ju en hockeystad, Färjestad BK, och som student kan man köpa biljetter till matcherna för 100kr. Jag hade aldrig gått på hockey innan jag flyttade dit men nu går jag på nästan varje match!

Det finns goda kommunikationer, bussar till och från hockey matcherna likväl att det finns direkt bussar in till stan från universitetet vilket gör det enkelt att bo både nära universitetet och i stan.

Visste du att på Karlstads universitet kan du välja mellan ett 40-tal program på grundnivå och ett 30-tal på avancerad nivå?

Är det enkelt/svårt att få boende?

I Karlstad finns det flertal områden där studentlägenheter finns tillgängliga. Man kan bo nära centrum eller universitetet beroende på vad som är viktigt för en själv. Jag hade inga problem att skaffa boende och det byggs mycket nya lägenheter för studenter runt universitetet just nu. Det finns flertal olika boendevärdar i Karlstad som man kan bo med, LECAB, stiftelsen Karlstadshus/Riksbyggen och KBAB är att nämna några. 

TIPS! På vår Bostadssida kan du hitta en lista med både kommunala och privata hyresvärdar i bl.a Karlstad, perfekt om du är ute efter bostad!

Om universitetet

.Karlstad universitetet är ett av de yngre universitetet då det skapades 1999. På universitet kan man läsa ca 40 program på grundnivå och ca 30 program på avancerad nivå, inom flertal områden. Några av dessa är ekonomi, IT, juridik, lärare, ingenjörsvetenskap, musik, naturvetenskap och samhällsvetenskap för att nämna några. Det är en blandningen av programmen och de 700 kurser som erbjuds som gör universitetet till en härlig miljö där man verkligen kan hänga med folk som inte läser samma som en själv.

Det finns en stor idrottshall vid universitetet där KAU IF håller i aktiviteter likt fotboll, innebandy, löpning, dans och badminton och som student får vara medlem och delta i aktiviteterna för en väldigt liten peng.

Näringsliv

Företagen i Karlstad är väldigt måna om studenterna och ställer alltid upp för att komma och hålla i föreläsningar, delta i mässor och andra events på universitetet. Detta gör att man som student enkelt får goda kontakter som man kan använda sig av både under och efter sina studier.

Studieplatser

På universitetet finns det ett stor bibliotek med mängder av sittplatser på varje våning som är perfekt att plugga på samt att det finns stolar och bord utställda genom hela universitetet där man kan sätta sig. Det finns grupprum i alla universitetets lokaler som man enkelt som student kan boka vilket gör att det aldrig är problem att hitta någonstans att plugga på.

Info om studentlivet

På grund av att det är ett relativt nytt universitet finns det verkligen chans att påverka studentlivet. Det finns självklart traditioner, sittningar, fester osv i varje föreningar men samtidigt kan man vara med och ta fram nya fester och events. Det tycker jag är otroligt roligt, att det kommer nya events som man får vara utveckla och testa för första gången. Det finns många föreningar som driver i flera events för studenter, både för sina egna medlemmar och för alla studenter vilket innebär att det finns alltid saker att se framemot och flertal möjligheter att engagera sig vilket är ett plus på CV:t.

Bästa med Karlstad Universitet?

Karlstad är en otroligt mysig stad som är full av studenter och det är ett universitet som har goda kontakter med arbetslivet.

Vi tackar Nellie Dalqvist som har besvarat frågorna om Karlstad universitet och vi hoppas att ni som funderar på att söka till Karlstad Universitet har fått en bättre bild av hur det är att plugga där.

Läs även vår Checklista – ny student om du vill säkerställa att du inte missar något viktigt inför skolstart!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish