Studieteknik – avgörande för skolresultatet

Studieteknik - avgörande för skolresultat

Studievägledaren Ingmar Andersson har skrivit boken "Hur pluggar du? Ifrågasätt din studieteknik" där han lär ut metoder som hjälper dig att bli betydligt mera effektiv i dina studier. Han belyser hur viktigt rätt sorts studieteknik är, då det är avgörande för var informationen placerar sig i hjärnan och hur man på så vis också minns det man lär sig. Här är en del tips utifrån vad Ingmar och vad forskning visar på är de bästa metoderna för att du ska lyckas med dina studier!

Plugga i tre steg

• Innan föreläsningen: skaffa dig en snabb överblick om vad föreläsningen kommer handla om och vad föreläsaren kommer att prata om.

• På föreläsningen: du har nu redan skaffat lite koll på vad det ska handla om. Du kommer därför att vara mycket mer mottaglig för informationen än vad du annars hade varit. Sätt gärna in den nya informationen i ett sammanhang. Anteckna för att kunna gå tillbaka och repetera efter lektionen. Rita mycket bilder! Tankekartor, grafer och tabeller kan hjälpa dig att kondensera och memorera det som är viktigt.

• Efter föreläsningen/lektionen: för att du nu inte ska glömma allt du lärt dig under föreläsningen så är det viktigt att repetera i efterhand, det är då du lägger det på långtidsminnet! Desto mer bearbetning av informationen, desto bättre minns man.

Läs tillsammans med andra

Att läsa tillsammans med andra gör det inte bara roligare, utan du får även en anledning att plugga och risken för prokrastinering minskar. Du har även någon att bolla med när du inte förstår eller kör fast med en svår matte-uppgift. Händer det ofta att din kompis inte förstår? Toppen! Studier som har gjorts, påvisar nämligen att man lär som mest genom att förklara för andra. För att kunna överföra kunskap till någon måste man också ofta bearbeta och rekonstruera om materialet, samt hitta nya vinklar.

Planering med tydliga deadlines

Att göra en planering för innehållet i en kurs du läser kan låta banalt, men ack så ofta som det slarvas med detta. Genom att göra en planering och sätta upp tydliga delmål/deadlines när du ska vara klar med en viss del av en bok kommer att göra dig betydligt mer disciplinerad under kursens gång och du kommer även att känna att du har mer kontroll över kursens innehåll som annars många gånger kan verka överväldigande. Ett bra tips är att sätta post-it lappar i boken märkta med datum. På så vis så ser du alltid tydligt hur bra du ligger till planeringsmässigt.

Ta pauser

Att ta pauser är ett måste för att din hjärna ska fortsätta kunna ta in information. Efter 40 minuter så är det läge att ta en 10 minuters paus för att sträcka lite på dig, ta någonting att äta och koppla bort studierna för ett tag. Forskning visar på att koncentrationen är som högst i början men går sedan ned ju mer du läser. Men om man däremot har en bestämt tid när man ska sluta så kommer man omedvetet skärpa till sig de sista 5-10 minutrarna och koncentrationen kommer därför att öka.

Lägg ifrån dig telefonen

Ja det kan låta läskigt, men det är faktiskt en väldigt enkel sak att göra för att du ska kunna vara helt närvarande när du pluggar. I boken ”Distraherad – Hjärnan, skärmen och krafterna bakom”, skriven av Sissela Nutley, ger hon förklaringar utifrån hjärnforskningen på vad det är som gör att vi reagerar som vi gör. En av de funktioner som telefonen förstör mest för är vårt arbetsminne. Beroende på vad det var som avbröt oss tar det olika lång tid att komma tillbaka där vi var, men ända upp till 25 minuter kan det ta att komma tillbaka till samma fokus. Om du då har din mobil liggandes bredvid dig så kommer varje liten notis som kommer upp stjäla din uppmärksamhet och du kommer troligtvis aldrig uppnå maximal koncentration.

Belöningar

Att ge sig själv belöningar kan verkligen skärpa ditt fokus. Om man ger sig själv belöning i form av exempelvis något gott att äta, några minuter i sociala medier eller en kopp kaffe efter man läst X antal sidor så blir man extra sporrad. Du kommer då plugga mer målinriktat och du kommer märka att det blir roligare.

Hoppas du har fått med dig något från ovanstående tips. I slutändan är det viktigaste att komma igång med plugget. Prokrastinera inte. Om du har problem med att komma igång så kan det hjälpa att tänka: ”Bara börja”. Istället för att tänka på alla uppgifter du måste lösa eller alla sidor du måste läsa, så tänk bara att du ska komma igång, det är bättre än ingenting.

 

Och glöm inte: repetition är kunskapens moder!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

sv_SESwedish